FAXER

FAXER*

 

Sistemični fungicid za suzbijanje bolesti žitarica

 

Djelatna tvar: prokloraz 450 g/l

Formulacija sredstva: koncentrat za emulziju (EC)

Registracijski broj: u postupku registracije

Vlasnik registracije: Belchim Crop Protection N.V./S.A.

Pakiranje: 1 L, 5 L

 

SVOJSTVA

FAXER je sistemični fungicid koji sadrži djelatnu tvar prokloraz iz grupe imidazola. Blokira biosintezu ergosterola što uzrokuje retardirani porast i raspadanje stjenki biljnih stanica.

FAXER ima širok spektar djelovanja. Posebno se ističe zbog odličnog suzbijanja polijeganja pšenice (Pseudocercosporella herpotrichoides) i septorioza. Karakteristično za prokloraz ja da dobro djeluje i na sojeve septorioza koji su otporni na većinu triazola. FAXER je odličan partner triazolima, npr. triazole koji dobro djeluju na fuzarioze klasa odlično pojačava jer FAXER ima i vrlo značajno djelovanje na fuzarioze dok prikladni triazoli dopunjuju FAXER u suzbijanju hrđa i pepelnice.

 

UPORABA

FAXER se koristi u ozimoj i jaroj pšenici, raži i pšenoraži:

  • Protiv polijeganja pšenice (Pseudocercosporella herpotrichoides) u dozi 1 l/ha od početka vlatanja (BBCH 30) do razvojne faze kada je 2. koljence najmanje 2 cm iznad 1. koljenca (BBCH 32).
  • Protiv septorioza i ostalih bolesti u dozi 1 l/ha od početka vlatanja (BBCH 30) do završetka klasanja (BBCH 59).

Pripravak se može koristiti najviše 1 put u sezoni.

 

PREPORUKA

FAXER se u praksi koristi sam samo za suzbijanje polijeganja pšenice (BBCH 30-32). Kod takve uporabe doza je puna: 1 l/ha. Kasnije u sezoni FAXER se najviše preporučuje u kombinacijama kao iznimno fleksibilan sinergistički partner drugim fungicidima, pogotovo triazolima. Takve kombinacije predstavljaju poboljšanu osnovnu učinkovitost i povećanu sigurnost zaštite.

  • 0,9 l/ha FAXER + 0,45 l/ha ULYSSES ULYSSES (tebukonazol) ima odlično djelovanje na hrđe i jedan je od najboljih fungicida za suzbijanje fuzarioza klasa, dok FAXER osigurava suzbijanje septorioza te bitno pojačava suzbijanje fuzarioza klasa.